Logo office_transparant

Radicon Art

Is een bijzondere techniek die is ontwikkeld in het Iruka Art Centre, een atelier voor dagbesteding in Osaka (Japan) opgericht door kunstenaar Seichi Ihara.
Voor de deelnemers met een ernstige meervoudige beperking is een speciale techniek omwikkeld waardoor zij, ondanks hun fysieke beperkingen, toch kunnen schilderen.
Deze unieke en bijzondere techniek wordt Radicon Art genoemd.
Op omgebouwde radiografisch bestuurbare voertuigen zijn één of meerdere penselen gemonteerd.

Iruka fotopagina%27s_Page_4_Image_0001De kunstenaar stuurt via een joystick het radiografisch bestuurde voertuig aan.
Die rijdt in een speciale bak voorzien van opstaande randen.
In deze bak ligt het schildersdoek waarover het voertuig rijdt.
Hierdoor wordt een verfspoor over het papier getrokken in diverse richtingen.
De kunstenaar kiest middels een kleurenkaart de door hem gewenste kleur.
Door begeleiders worden de penselen telkens van nieuwe verf voorzien.

VIDEO

Pendant Art

Een andere bijzondere techniek die ook in het Art Centre Iruka is ontwikkeld is de zo genaamde Pendant Art. Bij deze techniek zijn een aantal penselen aan een horizontale bamboestok bevestigd. Deze stok is met een touw via een katrol aan het plafond verbonden met de hand of arm van de kunstenaar. Door zijn of haar arm te bewegen beweegt het frame met penselen over het schildersdoek. Het bijzondere aan deze heel eenvoudige technieken is dat mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke beperking toch in staat zijn om kunstwerken te maken. Dat maakt hen ongelofelijk trots. En hun familie niet minder! Het is de droom van Seichi Ihara om deze techniek wereldwijd toegepast te zien. The Office Gallery wil graag meewerken aan de realisatie van deze droom door deze techniek te introduceren bij ateliers in Nederland. Een van de Radicon werken uit het atelier Iruka is opgenomen in de collectie van het Outsider Art museum binnen de Hermitage Amsterdam. Werk van Iruka is te huur bij The Office Gallery. U haalt hiermee bijzonder onderscheidend en oorspronkelijk werk in huis.

 


CONTACT